FETTSUGNING

 

Fettdepåer är ofta svåra att få bort via motion eller träning. Fettsugningen kan här vara till hjälp.
Operationen ger goda och permanenta resultat och lämnar endast minimala nästan osynliga ärr efter sig.


Områden speciellt lämpade för fettsugning är:
– Ridbyxlår

– Mage
– Höfter
– Midja
– Haka
– Insida knä
– Bröst (män)
– Ben


En fettsugning utförs i lokalbedövning, tillsammans med avslappnande medel. Vid en fettsugning avlägsnas enbart fettvävnad och inte överliggande hud. Patienter som har mycket överskottshud (ex. efter en graviditet) bör diskutera om en bukplastik kan vara ett bättre alternativ än en fettsugning.

Man lägger små snitt i hudveck, dessa snitt är ca 5 mm och lämnar helt obetydliga ärr, man sprutar sedan in koksaltslösning blandad med lokalbedövning för att spränga fettcellerna. En tunn kanyl förs in genom snittet, som oftast är kopplat till en motor som skapar ett undertryck (vid vissa tillfällen använder man sig enbart av en handspruta och inte det maskinella suget). Kanylen suger ut lämpliga delar av fettöverskottet.

När din fettsugning är avslutad vilar du en stund, du ska använda en stadig gördel som är till för att förhindra svullnad.
Denna skall sitta på dag och natt i tre veckor, därefter bör du ha den på under dagen i ca två månader.

Du är i god form direkt efter ingreppet och en fettsugning tar från cirka en till tre timmar.
Patienten kan gå hem samma dag.

Det är inte nödvändigt med sängläge efter en fettsugning, tvärtom så är det en fördel att man är lite i rörelse efter ingreppet, kraftigare ansträngningar bör man undvika den första veckan.

Måttlig smärta kan kännas i operationsområdet efter en fettsugning. De flesta patienterna är tillbaka på arbetet redan efter en vecka. Vid större behandlingar och hos patienter som har ett tyngre arbete kan en – två veckors ledighet vara nödvändigt.
Efter ca fyra veckor kan man motionera som vanligt igen.


Fettsugning av mage
Området som är mest tacksamt att fettsuga är nedre del av magpartiet d.v.s. från naveln och neråt.

Huden drar sig som regel samman väldigt fint även om det i början skulle föreligga ett litet hudöverskott.
Detta gäller även hud med sträckmärken efter graviditet.

Hur platt en mage kan bli efter en fettsugning är väldigt individuellt och måste diskuteras med kirurgen.
Området över naveln är något svårare att behandla då fettet här är fastare och något besvärligare att avlägsna, men med vår samlade erfarenhet så vet vi att resultaten även här är goda.

Generellt är alltid en stor volymreduktion möjlig, är det behov för att ta bort en större volym av fett så vill man i synnerhet i sittande ställning kunna se att huden kan bli veckad. Föreligger ett större hudöverskott kan en bukplastiksoperation samtidigt eller någon tid efter fettsugning vara nödvändig för att uppnå bästa möjliga resultat.


Fettsugning av höfter
Detta område ägnar sig i regel mycket bra för fettsugning. Det är det traditionella ”lovehandles” området där kvinnor ofta är missnöjda med sina höga höfter och saknaden av uttalad midja. Män upplever att det hänger fett över byxlinningen. Hudöverskott är ett sällsynt problem i detta område vid fettsugning.


Fettsugning av ridbyxlår
Är beteckningen på fettansamlingar på utsidan överst på låren. Detta är ett av de mest vanliga och populäraste områdena för fettsugning hos kvinnor.
Detta var det klassiska området som först blev behandlat med fettsugning och har fortsatt att vara det område som tillsammans med nedre del av magen lämpar sig allra bäst för fettsugning.

Vid stora volymer i kombination med tunga hängande ridbyxlår så kan det vara svårt att ta bort allt, förbättringen som uppnås är ändå så stor att de flesta blir mycket nöjda efter fettsugning.

Vid mindre fettansamlingar i detta område så kan man i princip närmast forma resultatet efter ens eget önskemål.
Många kvinnor är plågade av ojämnheter och celluliter, som regel måste man säga att det är svårt att bli kvitt detta problem.
Oftast ser man en förbättring efter behandlingen.

Läs mer om cellulitbehandling med Lpg (Lipomassage)/ Tripollar under kollumen behandlingar.

Många kvinnor plågas av för mycket fett på övre del av lårens insida. Området anses generellt att vara ömtåligt och man bör behandla det med stor försiktighet.

Huden har här ofta sämre förmåga att dra ihop sig, speciellt hos kvinnor som har en tendens till slapp och lös hud i detta område.
Patienter med en god elasticitet i huden kan man emellertid också här uppnå ett tillfredställande resultat efter fettsugning med korrekt teknik.


Fettsugning av insida knä
Fettdepåer på insidan av knän är faktiskt ett vanligt problem. För mycket fett i detta område ger lätt ett intryck av “tjocka knän” och raka lår nedanför kjolkanten.

Ett vackert lår är smalare ner mot knäet även en justering av mindre volym ger önskat resultat. Området lämpar sig för fettsugning och resultaten är goda. Hudöverskott är även här aldrig ett problem.


Fettsugning av vader/ankel
Detta är ett av de mer svårbehandlade områdena för behandling med fettsugning. Det är viktigt att här värdera hur mycket av problemet som beror på fett och hur mycket som eventuellt är muskulatur. Tendensen till svullnad efter behandlingen är större i detta område än på andra ställen på kroppen, den har också en tendens till att sitta kvar under en längre period än vanligt.

Nedsatt känsel i det behandlade området efter en fettsugning är vanligt men försvinner efter en tid. En del patienter är emellertid ägnade för fettsugning av vader/ankel regionen och med en noggrann värdering av patientens individuella förutsättningar så kan man även här visa till goda resultat efter fettsugning.


Fettsugning av haka
Fettansamlingar under hakan (dubbelhaka) är ganska vanliga både hos slanka och överviktiga personer.

Fettsugning är i detta område oftast väldigt tacksamt då huden i regel drar sig samman och ger en mer tilltalande ansiktsprofil.
Patienter som har mycket lös hud på halsen bör fettsugning eventuellt kombineras med halslyft/ ansiktslyftning för att ge ett mer tillfredställande resultat efter fettsugning.


Fettsugning av rygg
På den mittersta del av ryggen blir det hos vissa kvinnor hängande ”valkar” under bh-kanten.

Området kan behandlas med fettsugning men en helhetsvärdering av hur mycket fett som föreligger i området är nödvändig.


Fettsugning av bröst (män)
Fettsugning av ”bröst” är ett av de vanligaste områdena för män. Fördelen med fettsugning i detta fall är att man undviker generande ärr och att risken för konturförändringar, ojämnheter är väldigt liten. Hudöverskott är sällan ett problem, emellertid består brösten förutom av fettvävnad även av körtelvävnad.
Har man en stor del körtelvävnad bör detta avlägsnas samtidigt eller vid ett senare tillfälle för att uppnå bästa resultat.

Fettsugning av kvinnliga bröst är relativt ovanligt, detta kan ibland vara aktuellt där små valkar eller fettansamlingar föreligger. (Efter det att patienten genomgått en bröstförminskande operation.)

 

 

Det som dock är viktigast för att nå ett så bra resultat som möjligt är att gå ner något kilo i vikt månaderna efter en fettsugning. Motsatsen visar sig tydligt i resultatet: Går man upp i vikt tidigt efter en fettsugning så blir det onödiga ojämnheter.

 

 

 

 

Skicka vänligen in ett kostnadsfritt bedömningsformulär vid fler frågor!