ÅDERBRÅCK – KÄRLBRISTNINGAR

 

Orsaker?
Forskningen visar att åderbråck till stor del är ärftligt. Andra faktorer som påverkar risken för att utveckla åderbråck är obalans i kvinnligt könshormon, graviditet, försämrad blodcirkulation och livsstilsfaktorer som brist på motion, övervikt, rökning, alkohol överkonsumtion.
Man kan ha åderbråck utan att det syns (djupa), men oftast är de synliga i form av lite blåaktiga, knöliga upphöjningar.
Klaffarna i kärlen slutar att fungera vilket medför att blodet stannar kvar i kärlet och vidgar dem.

 


Symtom?
Åderbråcken visar sig som vidgade och slingrade blodådror, vener oftast på insidan av underbenen.

Det kan vara stora åderbråck eller bara små (mm stora i storlek) och då har de utseende som ett nät (spindelnät eller ådernät). Upplevelsen av åderbråcken varierar beroende på hur grav sjukdomen är. En del ser dem mest som ett estetiskt problem och drar sig för att klä sig barbent även när det är som varmast ute.

Smärta, svullnader pga vätska som samlas runt fötterna och anklarna, känslan av spänning, tyngd samt klåda är vanligt förekommande symtom.
Det kan blöda kraftigt om det går hål på ett åderbråck och en del kan utveckla eksem ovanpå åderbråcken eller vid anklarna, vilket kan bli bensår som kan vara svårläkta om man inte behandlar dem. Många får ont av att stå, gå eller att sitta för länge.


Förebygga?
För att förebygga och/ eller för att lindra besvären kan man använda stödstrumpor eller kompressionsstrumpor.
Har man redan åderbråck, brukar det sällan försvinna av sig själv utan behandling behövs och stödstrumporna i så fall hjälper bara för att minska symtomen. 


Behandling?
Behandlingarna utförs av erfaren kirurg som har specialutbildning inom kärl och åderbråck här på Atlaskliniken.

Vid första konsultationen gör vi en bedömning av dina besvär, går igenom din tidigare sjukhistoria, lägger upp en behandlingsplan och kostnadsberäkning.


Åderbråck (varicer), ådernät eller kärlspindlar (kärlbristningar)?
Kan vara svårt för dig att veta vilken sort du har.


Kirurgiskt ingrepp eller skumbehandling?
Kirurgen du träffar bedömer vilken behandlingsmetod blir lämpligast för dig och du kommer få specifika instruktioner om hur du ska förbereda dig.

Enligt en internationell överenskommelse indelas åderbråcken i 6 olika grupper.
Ådernät, ytliga åderbråck (4 mm eller mer), åderbråck som orsakats av svullnad, åderbråck med eksem och pigmentsamling, läkt eller aktivt öppet bensår.

 


KIRURGISKT INGREPP

 

Kirurgiska ingreppet anses fortfarande vara den mest effektiva metod för att avlägsna åderbråck. Kärlen är ofta större än 4 mm i diameter och kan likna en ”serpentinväg”, operations snitten är bara 7 till 12 mm långa och genom de små öppningar lirkar man ut den sjuka venen. De små snitten sys sedan med resorbable eller icke resorbable sutur (tråd) och läker snyggt.
Operationen utförs i lokalbedövning, därför kan man redan efter en timmes vila gå hem.

Vi erbjuder ett återbesök ca 7 – 10 dagar efter operationen för att kunna bedöma sår status och ta bort eventuella stygn som finns kvar.
Du ska ha med dig stödstrumpor som kommer att sättas på efter operationen och ska användas i 6 veckor dagtid därefter.

En åderbråcksoperation anses relativt riskfritt så länge den utförs av en kvalificerad kirurg.
Det finns dock risker vid åderbråcksoperationen precis som vid alla andra operationer.
Risken för komplikationer minskar betydligt om du noggrant följer de anvisningar och råd som du får skriftligt på kliniken.

 


SKUM – SKLEROSERING

 

En skum eller skleroserings behandling innebär att ett skleroserande medel (Aethoxysklerol) sprutas in i kärlet och skapar en kraftig inflammation i de inre väggarna så kärlen klibbar ihop och skrumpnar. Blodet måste då söka sig andra vägar och det blå ådernätet bleknar så småningom och försvinner.
Behandlingen gör inte särskilt ont men det kan svida eller sticka lite. 

Ådernät/ ytliga blodkärl i ansiktet behandlas med IPL eller laser.


Vad ska jag tänka på att ha med vid/ efter skleroseringen?

Ta med stödstrumpor att använda efter, om du inte redan använder det.

– Du rekommenderas att använda stödstrumporna i 2- 4 veckor efter. Långa stödstrumpor är bra att använda om det är kärl på låret/ låren som behandlas.

Det går bra att köra bil efter behandlingen.

Ta det lugnt med att stå eller gå för mycket och ha gärna benen i högläge samma dag.

– Dagen efter går det bra att stå mycket bara man använder sina stödstrumpor som slutar vid knä eller högre upp om området är över knä, hård träning och bastubad bra att undvika i fyra till fem dagar.

– Om man vistas i sol är det nödvändigt att använda sol faktor 50.

Det går bra att göra allt hushållsarbete från dag 2, men använd knästödstrumporna.


När syns resultatet efter skumbehandling? Biverkningar?
Man ser direkt en rodnad efter skumbehandlingen, och ofta får man små blåmärken.
Med tiden blir kärlen mindre synliga och försvinner inom 1 – 12 månader beroende på kroppens egna läknings förmåga.
Det kan behövas ytterligare en till två behandlingar. Man räknar med att det försvinner ca. 60 – 80 procent av de kärl som behandlats.
Inte så sällan kan man få bruna fläckar, det är pigmentering som uppstår p.ga hemosiderin en
nedbrytnings produkt av hemoglobinet (blodet i behandlade kärlet) men de bleks bort med tiden.

Denna behandling görs utan bedövning och man går hem direkt efter behandlingen.

 

blodkärl

 

_________________________________________________________________________________________________________________

YTLIGA BLODKÄRL OCH KÄRLBRISTNINGAR

 

Kärlbristningar är små vener som finns nära hudytan. De är vanligtvis tunna och mindre än 1 mm i omkrets och har en röd eller blåaktig färg. De kan förekomma på andra områden på kroppen, men vanligt är att de finns i ansiktet eller på benen. Är kärlen grövre än ca 0,5 mm rekommenderas  skum- sklerosering, se mer information under fliken Kirurgiska behandlingar och sedan Åderbråck- Kärlbristningar.

Ytliga kärlbristningar på benen orsakar ingen förhöjning av huden, inga knölar eller andra ojämna partier. De utgör inte något medicinskt besvär eller någon hälsorisk utan är egentligen rent estetiskt. Det är skillnaden mot åderbråck som ger andra besvär. Vi arbetar med två olika maskiner Diod Laser -Kärl och  Diatermi.

 

TA BORT KÄRL MED DIOD LASER

 

TA BORT KÄRL MED MASKIN

 

Vilka tre olika kärlproblem finns?

Ådernät:

– Kallas även för spider veins (Spiders) och är 1-3 mm tunna spindelnätsliknade ådror i huden vars uppkomst inte är helt känd. 80% av alla vuxna personer har ådernät och de upplevs som ett kosmetiskt problem och aldrig smärtsamma.

Kärlbristningar:

– Är ett samlingsnamn för ådernät och ytliga brustna blodkärl som är små kärl/vener i storleken 0,1 – 2 mm som syns genom huden.

Åderbråck:

– Information finns längre upp på den här sidan.

 

Hur går behandlingen till och känns det något?

Att behandla ytliga blodkärl med Diod laser är en snabb och effektiv metod. Diod laser är en maskin som tar bort ytliga blodkärl med högfrekvent mikropunkt ljus som producerar elektromagnetiska impulser. Energin överförs under hudytan genom optisk fiber, krossar kapillärer som sedan absorberas av hudens vävnader. Resultatet är permanent.

Behandlingen kan kännas lite olika från person till person. Några känner en brännande känsla på huden och andra känner en dov smärta i kärlet. Det mesta av obehaget och smärta är normalt borta inom en eller ett par dagar.

 

Vad är viktigt att tänka på innan behandlingen?

Att inte vara i solen, varken ute eller i solarium, använda brun-utan-sol eller färgspray 4 veckor innan en behandling.

Om du ska behandla ben/benen, tag gärna med stödstrumpor som slutar vid knä eller högre upp om området är över knä.

 

Vilka personer kan vi inte behandla med Diod laser?

 • Gravida eller ammar.
 • Har eller har haft hudcancer.
 • Använder mediciner eller hälsopreparat som gör din hud ljuskänslig.
 • Har vistats i sol de närmaste 4 veckorna.
 • Genomgått kemisk peeling de senaste 4 veckorna.
 • Har behandlads med någon form av A-vitamin preparat som Accutane eller aknebehandling de senaste 6 månader.
 • Har diabetes som inte är under kontroll.
 • Har keloidärrbildning.
 • Skör hud.
 • Medicinerar med blodförtunnande läkemedel.
 • Har/haft blödarsjuka.
 • Använt steroider de senaste 3 månader.

 

Vad ska jag tänka på efter behandlingen?

Efter behandlingen uppstår oftast en rodnad och svullnad på huden som bruka lägga sig efter några dagar. Kan även uppstå ett blå & lila märke som försvinner efter 5-15 dagar. När märket börjar blekna, kan huden få en rostbrun missfärgning som det kan ta 3- 6 månader innan den bleknar. I vissa fall kan det även uppkomma en blåsa eller skorpa på det behandlade området som vanligtvis läker ut efter 5-10 dagar.

De 3 första dygnen efter behandling i benen bör du använda stödstrumpor, blodflödet och vätska fördelar sig så jämnt som möjligt och svullnaden lägger sig fortare och bästa resultat uppnås.

4-5 dagar efter behandlingen är det bra om man skyddar det behandlade området genom att inte utsätta sig för varma bad, idrotta eller annan pulshöjande träning, massage, bastu, havsbad/pool m.m.  

Skydda även det behandlade området i 4 veckor med kläder eller SPF (sol faktor) 50, annars finns risk för hyperpigmentering i huden.

 

 

 

 

 

 

Skicka vänligen in ett kostnadsfritt bedömningsformulär vid fler frågor!