BRÖSTFÖRSTORING


Bröstförstoring är idag en av de vanligaste plastikoperationerna som genomförs.

Många kvinnor genomför ingreppet då deras byst ändrat eller tappat form efter en graviditet eller stor viktminskning, men det är också vanligt att vilja genomföra operationen för att brösten är asymmetriska eller har oönskad form.


Snabba fakta:
 • Operationstid: 1 – 4 h
 • Bedövning: Narkos
 • Återgång till arbete: 1 – 2 veckor
 • Kontroll: 1 vecka, 6 månader
 • Bröstförstoring (Mentor): 42.000:-
 • Bröstförstoring (Motiva): 45.000:-
 • Bröstförstoring + Bröstlyft: 70.000:-
 • Kapselgaranti: + 5.000:-


Implantaten placeras antingen över eller under bröstmuskeln beroende på hur mycket vävnad patienten har.

Det är vanligare att placera implantatet bakom muskeln. Alla implantat som idag används har ett hölje av silikon, men beroende på patientens önskemål gällande utseende och form kan man välja mellan ett innehåll av saltvatten (koksaltproteser) eller en gel av silikon.
Det senare alternativet är vanligast då silikon känns mer som kroppens egen vävnad.
Priset avgörs av komplexiteten av operationen samt vilket implantat patienten väljer.
I samråd med kirurgen väljer patienten vilken metod som passar bäst. I vissa fall kan man utföra operationen med assistans av titthålskirurgi.

Själva operationen tar normalt sett en timme. Vanligtvis brukar det inte göra ont i mer än tre till fyra dagar, och med rätt smärtbehandling bör patientens vardag inte begränsas. En till två veckors sjukskrivning är normalt, beroende på arbetsuppgifter.

Vid konsultation mellan kirurg och patient skräddarsys ingreppet efter behov och önskemål.

 


BRÖSTLYFT


Ett bröstlyft utförs för att återställa bystens naturliga form och fasthet. Många kvinnor upplever att deras bröst hänger, ibland till följd av amning eller ålder. En del faktorer bidrar till att brösten med tiden förlorar sin fasta form.


Snabba fakta:
 • Operationstid: 2 – 3 h
 • Bedövning: Narkos
 • Återgång till arbete: 1 – 2 veckor
 • Kontroll: 1 vecka, 6 månader
 • Bröstlyft: 40.000:-
 • Bröstlyft + bröstförstoring: 70.000:-


Vid ingreppet förminskas oftast vårtgårdens storlek och bröstvårtan flyttas upp.

Mjölkgångarnas och bröstvårtans funktioner påverkar oftast inte, vilket gör det möjligt för patienten att amma efter ett bröstlyft.

Teknikerna för ingreppet varierar beroende på faktorer som till exempel bystens form, storlek och hudöverskott.
För utfyllnad kan man komplettera med bröstimplantat.

Om patienten har ett mindre hudöverskott kan vårtgårdslyft rekommenderas. Under ingreppet läggs ett snitt runt vårdgården och vårtgårdskomplexet. Därefter flyttar kirurgen upp den underliggande bröstvävnaden och fäster den högre upp på bröstet.
Denna metod ger ibland intrycket av en plattare byst. Det vanligaste ingreppet är ett så kallat ”ankarlyft”. Benämningen syftar på det ärr som uppstår där kirurgens snittläggning läggs runt omkring vårdgården och sedan vertikalt mellan bröstvårtan och bröstvecket.

Operationen utförs i narkos och tar 2 – 3 h. Det är vanligt att ha ont när bedövningen släpper, men detta behandlas med smärtstillande tabletter. Patienten kan lämna kliniken redan samma dag, men avråds från påfrestande, fysisk aktivitet de första två månaderna efter operationen. Patienten får en specialanpassad bh för att stödja bysten som ska bäras dag och natt i tre veckor och sedan dagtid i ytterligare tre veckor.

Vanliga komplikationer innefattar fördröjd sårläkning, blödning, infektioner och nedsatt känsel.
Känseln återställs som regel efter 6 – 12 månader.

 

 

 

Skicka vänligen in ett kostnadsfritt bedömningsformulrär vid fler frågor!