ÅDERBRÅCK/ KÄRLBRISTNINGAR

Arv, hormoner och graviditet kan vara bidragande orsaker till åderbråck i benen. Man kan ha åderbråck utan att det syns, men oftast är de synliga lite blåaktiga, knöliga upphöjningar. Huden kan svullna, ömma vid beröring och klia runt åderbråcken. Många får ont av att stå för länge eller att sitta länge.

Klaffarna i kärlen slutar att fungera vilket medför att blodet stannar kvar i kärlet och vidgar dem.

Har man fått åderbråck, brukar det sällan försvinna av sig självt. Mot förebyggande eller för att lindra besvären kan man använda stödstrumpa eller kompressionsstrumpa.

Behandlingarna utförs av erfaren thoraxkirurg som har specialutbildning inom åderbråck.

Vid första konsultationen gör vi en bedömning av dina besvär, går genom din tidigare sjukhistoria och lägger upp en behandlingsplan och en kostnadsberäkning.

Åderbråck, varicer, ådernät eller kärlspindlar? Kan vara svårt för dig att veta vilken sort du har.

Kirurgisk ingrepp eller skumbehandling?

Kärlkirurgen bedömmer vilken behandlingsmetod blir lämpligast för dig och du kommer få specifika instruktioner om hur du ska förbereda dig.

Enligt en internatioenell överkommelse indelas åderbråcken i 6 olika grupper.

Ådernät, Ytliga åderbråck (4mm eller mer), åderbråck som orsakats av svullnad, åderbråck i form av eksem och pigmentsamling, läkt bensår eller aktivt öppet sår.

Kirurgiska ingrepp anses fortarande vara en effektiv metod att avlägsna åderbråck. Den huvudven som slutat att fungera avlägsnas genom stripping, ett snitt i ljumsken och ett annat där själva stripsonden förs in. Man fångar upp åderbråcken med ett specialinstrument och drar ut den. De små sår som gjorts behöver inte sys och läker snyggt. Operationen utförs i lokalbedövning, därför kan man redan efter en timmes vila gå hem.

En åderbråcksoperation anses relativt riskfritt så länge de utförs av en kvalificerad kirurg. Det finns dock risker vid åderbråcksoperation precis som vid alla andra operationer. Risken för komplikationer minskar betydligt om du noggrant följer de anvisningar och råd som du får muntligt på kliniken.

Skumbehandling S.K sceltoserande medel (Aethoxysklerol) sprutas in i kärlet och skadar de inre väggar så kärlen klibbar ihop och skrumpnar. Blodet måste då söka sig andra vägar och det blå ådernätet bleknar snabbt och försvinner. Behandlingen gör inte särkilt ont men det kan svida eller sticka lite.

Ådernät/ytliga blodkärl på ansiktet behandlas med IPL eller laser.)

Man ser direkt en förbättring under behandlingen, under kommande vecka har du små blåmärken, kärlen blir mindre synliga och försvinner helt inom 6 veckor. Man räknar med att det försvinner ca. 60-80 procent av de kärl som behandlats. I sällsynta fall kan du få bruna fläckar, men de bleks bort med tiden. Om man vistas i sol är det nödvändigt att använda solfaktor 50.

Denna behandling görs utan bedövning och man går hem direkt efter behandlingen.

 

blodkärl