ÅDERBRÅCK/ KÄRLBRISTNINGAR

Orsaker?

Forskningen visar att åderbråck till stor del är ärftligt. Andra faktorer som har visat sig påverka risken för att utveckla åderbråck är obalans i kvinnligt könshormon, graviditet, försämrad blodcirkulation och livsstilsfaktorer som brist på motion, övervikt, rökning, alkohol överkonsumtion. Man kan ha åderbråck utan att det syns (djupa), men oftast är de synliga i form av lite blåaktiga, knöliga upphöjningar. Klaffarna i kärlen slutar att fungera vilket medför att blodet stannar kvar i kärlet och vidgar dem.

Symtom?

Åderbråcken visar sig som vidgade och slingrade blodådror, vener oftast på insidan av underbenen. Det kan vara stora åderbråck eller bara små (mm stora i storlek) och då har de utseende som ett nät (spindelnät eller ådernät).  Upplevelsen av åderbråcken varierar beroende på hur grav sjukdomen är. En del ser dem mest som ett estetiskt problem och drar sig för att klä sig barbent även när det är som varmast ute.

Smärta, svullnader på fötterna och anklarna, känslan av spänning, tyngd samt klåda är vanligt förekommande symptom och ibland kan även vätska samlas runt anklarna. Det kan blöda kraftigt om det går hål på ett åderbråck. En del kan utveckla eksem ovanpå åderbråcken eller vid anklarna, vilket kan bli bensår som kan vara svåra att läka om man inte behandlar dem.

Många får ont av att stå, gå eller att sitta för länge.

 

Förebyggande?

För att förebygga och/ eller för att lindra besvären kan man använda stödstrumpa eller kompressionsstrumpa. Har man redan åderbråck, brukar det väldigt sällan försvinna av sig självt utan behandling behövs och stödstrumporna i så fall hjälper bara för att minska symptomen. 

 

Behandling?

Behandlingarna utförs av erfaren kirurg som har specialutbildning inom kärl och åderbråck.

Vid första konsultationen gör vi en bedömning av dina besvär, går genom din tidigare sjukhistoria och lägger upp en behandlingsplan och en kostnadsberäkning.

Åderbråck, varicer, ådernät eller kärlspindlar? Kan vara svårt för dig att veta vilken sort du har.

 

Kirurgiskt ingrepp eller skumbehandling?

Kirurgen bedömer vilken behandlingsmetod blir lämpligast för dig och du kommer få specifika instruktioner om hur du ska förbereda dig.

Enligt en internationell överenskommelse indelas åderbråcken i 6 olika grupper. Ådernät, ytliga åderbråck (4mm eller mer), åderbråck som orsakats av svullnad, åderbråck med  eksem och pigmentsamling, läkt bensår eller aktivt öppet sår.

Kirurgiska ingreppet anses fortfarande  vara den mest effektiv metod att avlägsna åderbråck. Kärlen är ofta större än 4 mm i diameter och kan liknar en ” serpentinväg” . incisjoner är bara 7 till 12 mm långa och genom de små öppningar lirkar man ut den sjuka venen. De små snitten sys över med resorbable eller icke resorbable sutur (tråd) och läker snyggt. Operationen utförs i lokalbedövning, därför kan man redan efter en timmes vila gå hem. vi erbjuder ett återbesök ca en vecka efter kirurgin för att kunna bedöma sårstatus och ta bort eventuella stygn som är kvar.
Man ska ha med sig stödstrumpor som kommer att sättas på efter avslutad ingrepp och som man ska ha i 6 veckor därefter.

En åderbråcksoperation anses relativt riskfritt så länge den utförs av en kvalificerad kirurg. Det finns dock risker vid åderbråcksoperation precis som vid alla andra operationer. Risken för komplikationer minskar betydligt om du noggrant följer de anvisningar och råd som du får skriftligt på kliniken.

En skum eller sklerosering behandling innebär att ett skleroserande medel (Aethoxysklerol) sprutas in i kärlet och skapar en kraftig inflammation i  de inre väggar så kärlen klibbar ihop och skrumpnar. Blodet måste då söka sig andra vägar och det blå ådernätet bleknar så småningom och försvinner. Behandlingen gör inte särskilt ont men det kan svida eller sticka lite. Man bör ha stödstrumporna med sig i samband med behandlingen för att kunna sätta på dem efter avslutad behandling. Vi rekommenderar att fortsätta med stödstrumpor 2- 4 veckor efter behandlingstillfället. Långa stödstrumpor är bra att ha med om det är kärl på låret/ låren som ska behandlas.

Ådernät/ ytliga blodkärl i ansiktet behandlas med IPL eller laser.

 

Vad ska jag tänka på efter skeltoseringen?

  • Ta med stödstrumpor att använda efter, om du inte redan gör det.
  • Rekommenderar dig att fortsätta med stödstrumpor 2- 4 veckor efter behandlingstillfället. Långa stödstrumpor är bra att ha med om det är kärl på låret.
  • Går bra att köra bil efter behandlingen.
  • Ta det lugnt stå eller gå inte för mycket och ha gärna benen i högläge samma dag.
  • Dagen efter går det bra att stå mycket bara man använder stödstrumpor.
  • Om man vistas i sol är det nödvändigt att använda solfaktor 50.
  • Går bra att göra allt hushållsarbete från dag 2, men använd stödstrumporna.

 

När syns resultatet efter skumbehandling? Biverkningar?

Man ser direkt en rodnad efter skumbehandlingen, och ofta får man små blåmärken. Med tiden blir kärlen mindre synliga och försvinner inom 1 – 12 månader beroende på egna kroppens läkeförmåga. Det kan behövas ytterligare en till två behandlingar. Man räknar med att det försvinner ca. 60 – 80 procent av de kärl som behandlats. Inte så sällan kan man få bruna fläckar, det är pigmenteringen som uppstår pga hemosiderin en nedbrytnings produkt av hemoglobinet (blodet i behandlade kärlet) men de bleks bort med tiden.

Denna behandling görs utan bedövning och man går hem direkt efter behandlingen.

 

blodkärl