BRÖSTFÖRSTORING/ BRÖSTLYFT

 

BRÖSTFÖRSTORING

 

Vid bröstförstoring använder vi till största delen silikonimplantat som har en fast form (sk. geléhallonimplantat) och som är runda eller droppformade och finns i ett stort antal olika storlekar. Vi använder företrädesvis implantat av märket Mentor då de är godkända i Europa såväl som i USA.
Man kan med hjälp av mätning av din bröstkorg och utprovning med implantat i en särskild BH tillsammans med dina egna önskemål, komma fram till vilken storlek och form som kan passa just Dig. Vi använder även koksaltimplantat vid bröstförstoring om det är ett önskemål.

Operationen

På operationsdagen tas alltid preoperativa foton och markering var implantaten skall ligga utförs och dokumenteras. Operationen sker i narkos och det tar ca 1 timme. Implantatet läggs in via ett snitt under bröstet och som regel läggs det under bröstmuskeln. En beräkning görs så att snittet kommer att ligga så nära det nya vecket under bröstet som möjligt. I vissa fall vid bröstförstoring kan implantatet läggas framför muskeln men bakom bröstkörteln. Det finns ingen ökad risk för cancer och amning påverkas inte av implantaten. Mammografi kan utföras men uppge för röntgenpersonalen att du har implantat.

Efter operationen

Du behöver inte övernatta på kliniken utan kan gå hem samma dag. Du bör ha någon som hämtar dig och någon som kan stanna hos dig över natten.
Du skall använda en sport BH, som plastikkirurgen provar ut på operationsdagen, dag och natt i 3 veckor och sedan dagtid i 3 veckor till. Du får recept på smärtstillande tabletter som du skall använda.
Kirurgtejpen närmast såret skall du låta sitta på till återbesöket efter ca 1 vecka. Såret är sytt med trådar som försvinner av sig själva och trådändarna klippes vid återbesöket. Du får duscha 1 till 2 dagar efter operationen. För bästa ärrläkning rekommenderar vi att du tejpar ärren i 6 månader efter operationen och att du byter den med 7 till 10 dagars mellanrum. Huden blir ansträngd av tejpbyten som sker för ofta.
Det är vanligt att brösten är svullna och känns stumma de första månaderna efter bröstförstoringen. Det är viktigt att du rör på armarna och sträcker dem bakåt flera gånger per dag redan från operationsdagen. Det minskar svullnaden i brösten. Du bör dock undvika sträckningar rakt uppåt i 3 månader då det drar i ärren.

De första 2 veckorna kan du gå promenader men ej så att du blir svettig. Efter 2 veckor kan du börja cykla på motionscykel men inte vanlig cykel då man ofta tar i med armar och bröst i uppförsbackar. Efter ca 6 till 8 veckor kan du börja med lättare styrketräning och först efter 3 månader med tung bröstträning, löpning, ridning och höga hopp mm.

Risker och problem

Blödning är vanligast de första 24 timmarna efter bröstförstoring. Därför rekommenderar vi att Du stannar i Linköping  det första dygnet efter operationen då det oftast blir så att blödningen måste tas bort genom ett kortare ingrepp i narkos. Infektion är mycket ovanligt men du ges förebyggande antibiotika i samband med operationen. Om det skulle visa sig att det finns tecken på infektion efteråt ges antibiotika. I mycket sällsynta fall vänder inte infektionen förrän implantatet tas ut.
Kapselkontraktur är en ärrläkning runt implantatet som drabbar ett fåtal procent av patienterna. Hur uttalat detta blir, kan variera. Trots ihärdig forskning vet ingen säkert varför vissa får kapselbildning och andra inte. Det är när läkningen runt själva implantatet blir så hård att det känns obekvämt eller ser asymmetriskt ut som det blir ett problem och måste då ofta korrigeras kirurgiskt.
Känselpåverkan är vanligt de första veckorna eller månaderna efter operationen men känseln brukar successivt komma tillbaka. Vid enstaka tillfällen vid bröstförstoring kan det bli så att nervändarna inte hittar varandra och det blir en kvarstående känselpåverkan. Veckbildning är vanligare vid kapselbildning eller om Du är mycket smal och ej har så mycket egen vävnad att täcka över med. Rotation av droppformade implantat kan vara ett problem men är ovanligt. Ruptur av implantat är mycket ovanligt och vanligtvis medföljer livstidsgaranti på implantaten om det skulle inträffa. Vid silikonimplantat visar det sig oftast som kapselbildning eller obehag från bröstet. Om implantatet är av koksalt rinner det ut och tas upp i kroppen varpå bröstet blir plattare och mindre ganska omedelbart. Någon gång under sin livstid, får man räkna med att behöva byta ut implantaten.

 

BRÖSTLYFT

 

Ett bröstlyft utförs för att återställa bystens naturliga form och fasthet. Många kvinnor upplever att deras bröst hänger, ibland till följd av amning, stor viktnedgång eller ålder. En del faktorer bidrar till att brösten med tiden förlorar sin fasta form. Vid ingreppet förminskas oftast vårtgårdens storlek och bröstvårtan flyttas upp. Mjölkgångarnas och bröstvårtans funktioner påverkar oftast inte, vilket gör det möjligt för patienten att amma efter ett bröstlyft.

Teknikerna för ingreppet varierar beroende på faktorer som till exempel bystens form, storlek och hudöverskott. För utfyllnad kan man komplettera med bröstimplantat. Om patienten har ett mindre hudöverskott kan vårtgårdslyft rekommenderas. Under ingreppet läggs ett snitt runt vårdgården och vårtgårdskomplexet. Därefter flyttar kirurgen upp den underliggande bröstvävnaden och fäster den högre upp på bröstet. Denna metod ger ibland intrycket av en plattare byst.
Det vanligaste ingreppet är ett så kallat ”ankarlyft”. Benämningen syftar på det ärr som uppstår där kirurgens snittläggning läggs runt omkring vårdgården och sedan vertikalt mellan bröstvårtan och bröstvecket.

Operationen

Operationen utförs i narkos och tar ca 1,5 – 2,5 timmar. Det är vanligt att ha ont när bedövningen släpper, men detta behandlas med smärtstillande tabletter.

Efter operationen

Patienten kan lämna kliniken redan samma dag, men avråds från påfrestande, fysisk aktivitet de första två månaderna efter operationen. Patienten får en specialanpassad bh för att stödja bysten som ska bäras dag och natt i 3 veckor och sedan dagtid i ytterligare tre veckor. För bästa ärrläkning rekommenderar vi att du tejpar ärren i 6 månader efter operationen och att du byter den med 7 till 10 dagars mellanrum. Huden blir ansträngd av tejpbyten som sker för ofta.

Risker och problem

Vanliga komplikationer innefattar fördröjd sårläkning, blödning, infektioner och nedsatt känsel. Känseln brukar succesivt komma tillbaka som regel efter 6 – 12 månader.

 

Vi ser fram emot att få hjälpa dig med alla de frågor och val som är förknippade med en bröstförstoring eller någon annan bröstoperation, kontakta för mer information.